Praktisk informasjon om dåp

Koster det noe å døpe? Dåp i Den norske kirke er helt kostnadsfritt. Vi har også dåpskjole til utlån og man trenger ikke lage en stor fest.

Hvor kan vi døpe? Det er mulighet for dåp i en av kirkene i Horten kommune nesten hver søndag, hele året gjennom. Det er ikke gudstjeneste i alle kirkene hver søndag, men det er stort sett alltid åpning for dåp i en av gudstjenestene. En kalender med oversikt over ledige gudstjenester de neste seks månedene finner du på www.horten.kirken.no/dåp under "forespørsel om dåp" - klikk på "ny registrering" for å få opp kirkene. Dere står fritt til å velge kirke for dåp, uavhengig av hvor i kommunen (eller landet) dere bor.

Vi bor ikke i Horten kommune, kan vi likevel ha dåp her? Ja, dere kan døpe i våre kirker. Ta kontakt med kirkekontoret på 33 52 91 00. Dere har da dåpssamtale med presten der dere bor før dere kommer til kirken her for dåp. Ta kontakt med oss for å bestille dåp, også ordner vi med kontakt til det lokale kirkekontoret.

Hva skal dåpsbarnet ha på seg? Når spedbarn døpes er det vanlig at de har på dåpskjole. Når større barn, ungdommer eller voksne døpes, er det vanlig at de har på pene klær. Har dere ikke dåpskjole? Horten menighet har en dåpskjole til utlån! Ta kontakt dersom dere ønsker å låne den, telefon 33 52 91 00 eller post@horten.kirken.no

Hvor mange faddere? Hvem kan være fadder? Alle som døpes må ha minst to faddere og begge må være til stede under dåpshandlingen. Man kan ha flere faddere, i kirkeboka kan det registreres inntil seks faddere. Faddere må være over 15 år og godkjenne barnedåp. Det er ikke et krav om at de er medlemmer i Den norske kirke, de kan tilhøre et annet kristent trossamfunn som godkjenner barnedåp.

Dersom det er vanskelig å finne nok faddere som kan være tilstede under dåpen, ta kontakt med oss - så skal vi prøve å finne en løsning!

Må vi ha dåpsselskap? Hvor skal vi være? Mange ønsker å feire dåpsbarnet, og steller i stand til dåpsselskap, men det er ikke noe krav om det. Noen har en enkel løsning med kaffe og kaker hjemme, noen tar med kake til kirken og feirer sammen med menigheten under kirkekaffen rett etter gudstjenesten, noen har et større selskap og noen velger å la dåpen i kirken være markeringen. Her står dere helt fritt til å legge opp dagen slik det passer dere. Dersom dere skal ha et større selskap er det mulig å leie lokaler i Sentrumskirken, Åsgårdstrand kirke, Skoppum kirke og Borre menighetshus.

Vi er usikre på om vi ønsker dåp for vårt barn, hvem kan vi snakke med? Ta kontakt med kirkekontoret på 33 52 91 00 eller post@horten.kirken.no, så setter vi dere i kontakt med en av prestene her for en samtale. Det er helt uforpliktende!

Hvordan bestiller vi dåp? Og når? Det kan enten gjøres elektronisk på www.horten.kirken.no/dåp eller ved å kontakte kirkekontoret på 33 52 91 00 eller post@horten.kirken.no Etter at dato og kirke er bestemt får dere tilsendt et skjema der dere fyller ut informasjonen vi trenger (dersom dere bestiller dåp elektronisk fyller dere informasjonen rett inn der, og får bekreftelse i etterkant). Det vanligste er å døpe barna når de er et par måneder gamle, men det varierer veldig! Ta kontakt så snart dere er klare for det! Noen ringer og ønsker å reservere kirken for dåp før barnet er født, men vi ser helst at man venter til etter at barnet er født. Dersom det ikke er ledig den datoen dere ønsker, prøver vi så godt vi kan å finne alternativer (enten dåp i en annen kirke, eller at det settes opp en ekstra dåpsgudstjeneste ved behov).

Vi ønsker dåp i Løvøy kapell, når er det åpent? Løvøykapellet er åpent i sommerhalvåret, vanligvis er den første gudstjenesten 2. søndag i mai og den siste gudstjenesten for sesongen er 1. søndag i september.